CONTAINER CONVERSION CASE STUDIES 40ft garden centre shop CS26667

CONTAINER CONVERSION CASE STUDIES 40ft garden centre shop CS26667 click to zoom image
Our client, the Camlan Garden Centre, located within the boundaries of Snowdonia National Park, required a 40ft container converted for use a shop on their site. As an area of natural beauty, classed as a Greenfield site, they had rigorous planning permission conditions to satisfy, therefore the container used had to visually "blend in" with the rural surroundings. We were able to do this by wood cladding the entire container and fitting a green, sloping roof.

Special Features

  • External Cladding

  • Glazed Bi folding doors

  • S1 doors to cover bi-folding doors - clad internally and externally

  • Ply lined and insulated in 9mm Redwood, with shelving batons

  • 4' x 2' access ramp for wheelchair access

  • Sloping roof (green)



Step-by-step

The CAD

The doors

The end doors

Because of the cladding, locking the doors with standard container locking bars and a lock box is not possible, so these are removed and replaced with a mortice lock.

The side doors

This is an unusual job, as we are essentially fitting two different sets of doors into the same location. Our client has requested bi-folding doors, that can be secured with steel container doors when not in use. Because of this we had to take a number of steps to accommodate both sets of doors.

The first step is to cut an aperture into the container in the required place.

Fitting the door frame and flat panel (S1) doors

To make room for the bi-folding doors behind, the door frame has to be fitted to the outside edge of the aperture, rather then sitting flush with the container wall. We add hinges to the frame, so we can attach the container doors in this new position. Again, because of the cladding, a mortice look replaces the locking bar on these doors.

Fitting the bi-folding doors

The frame which will hold the bi-folding doors is fitted behind the steel door frame.



Extending lifting eyes

As this container is going to lifted by crane, lifting eyes are essential. Although lifting eyes are a common feature on shipping containers, we needed to fabricate special ones on this container, due to the sloping roof and the cladding. They need to be extended past the timber on the roof, and be higher on one side to accommodate the slope.



The ramp

Suitable for wheelchair access, the ramp is 4ft wide x 2ft long, and is made of steel, with an anti slip raised pattern surface.



Ply Lining

The inside of the container, including the doors is insulated and ply lined with 9mm redwood finish, which is gives a more attractive finish than standard ply. For more details, see our Ply Lined Containers



The sloping roof

The sloping roof gives the container a more aesthetically pleasing appearance, so along with the timber cladding it resembles a woodland cabin rather than a shipping container. To construct the sloping roof on the container, first we make a timber frame which we fit to the container roof. The frame is then filled out using corrugated steel panels, powder coated in green.



Cladding

We used timber cladding, which we fit in vertical sections, attached to batons fitted to the steel walls of the container.


As the end doors of the container are not going to be in use, we were able to clad over them. With the side doors, which will be in use, we have to leave the hinges free and clad the doors as a separate section.

Pricing
.
£12995.00 ex VAT
***
Call For
Delivery Costs
***
As with any product, specification is subject to change without prior notification. You are advised to confirm current specification before buying.
We have placed cookies on your browsing device to enable this website to function correctly.
Further usage of this website indicates you are happy for us to do this..
Find out about the cookies we have set and how we use them.
Subscribe